Papier do pieczenia to jeden z częściej używanych rzeczy w kuchni. Jest niezwykle przydatny, ponieważ ma wiele zastosowań – używa się go nie tylko do pieczenia, ale też na przykład do przechowywania czy ochrony potraw. Jednak czasami może się zdarzyć, że go zabraknie. Co wtedy? Czym można go zastąpić? Dowiesz się tego z niniejszego artykułu.
Popularność papieru do pieczenia
Papier do pieczenia jest określany jako papier o dużej gęstości, który zawiera powłokę, która nie przywiera i jest wykonana najczęściej z silikonu. Papier ten jest wytwarzany w trakcie kontrolowanego procesu produkcji, tak aby nadać mu specjalne i niezbędne właściwości. Początkowo papier ten podlega kompresowaniu na arkusze, które potem zanurza się w kwasowej kąpieli i przemywa. Następnie przemieszczany jest on pomiędzy rozgrzanymi bębnami, dzięki czemu jego włókna zostają wyrównane i całość zyskuje niesamowitą wytrzymałość. Papier do pieczenia może wytrzymać nawet do 230 stopni Celsjusza, dzięki czemu jego używanie w piekarniku jest bezpieczne i zalecane.
Czym można zastąpić papier do pieczenia?
Wiele osób zastanawia się, co użyć zamiast papieru do pieczenia. Znalezienie zamiennika może być trudne, gdyż należy znaleźć coś, co posiada wiele funkcji – zabezpiecza żywność przed przywieraniem, nie wpływa na zmianę smaku czy też chroni przed przypaleniem. Do najbardziej znanych i najczęściej stosowanych zamienników należy:
- Tłuszcz – użycie tłuszczu to najstarsza metoda i polega na natłuszczeniu garnków lub form do pieczenia. Wystarczy do tego celu użyć masła, oleju bądź spreju z tłuszczem. Metoda ta jednak nie sprawdza się do wszystkich potraw – tłuszcz rozgrzewa się do większej ilości stopni niż np. ciasta, zatem spody mogą szybciej się przypalać.
- Bułka tarta – jest również stosowana od wielu lat. Dzięki bułce tartej produkty nie przyklejają się do foremek. Aby skorzystać z tej metody, należy posmarować spód blachy najpierw tłuszczem, a następnie obsypać całość bułką tartą. Zaleca się korzystać z niej m.in. do pieczenia ciast.
- Folia aluminiowa – folia aluminiowa może być z powodzeniem stosowana do pieczenia potraw chrupkich. W przeciwieństwie do papieru, folia jednak nie ma właściwości nieprzylepnych.
- Folia do pieczenia albo mata silikonowa – maty silikonowe mogą być bez problemu stosowane w piekarniku, podobnie jak papier do pieczenia – w wysokich temperaturach. Są one ponadto lepsze niż papier do pieczenia w kwestii zatrzymywania ciepła. Na ich korzyść przemawia również to, że są wielokrotnego użytku.